Spår

Turen har kommit till en av landets mest hyllade Poddar, Spår.

Podden Spår är en svensk version av den världskända och populära amerikanska podcasten Serial.
I podden får vi följa Martin Johnson samt Anton Berg, känd från P3 dokumentär, när dom gräver djupare än få tidigare har gjort i några av landets mest omtvistade rättsfall.
Vi får följa händelserna, vad som hände i utredningen, träffa personer som varit på plats och även försöka bilda oss en uppfattning om hur det Svenska rättsväsendet kunde misslyckas så fatalt i dessa fall.

För det är just precis det podden handlar om, att nysta i Svenska rättsfall där frågetecknena ofta är fler än svaren.
Är ni rädda för att tappa förtroendet för det Svenska rättsväsendet så är det här inte en podcast för er. Är ni dock precis som jag intresserade av att höra en oerhört spännande men även mörk historia om hur fel det kan bli i vissa polisärenden eller domar så är det här något ni kommer älska.

3 säsonger hitills av Spår

Det finns i skrivande stund 3 säsonger av Spår.

 • Säsong 1, Kalamarksmordet

 • Vi får följa ett uppmärksammat mordfall utan bevisning, allt som gör att den misstänkte mördaren sitter dömd är ett tvivelaktigt vittne.
  I 5 avsnitt så får vi följa med och bilda oss en uppföljning om mordet i Kalamark.
  En riktigt stark säsong, väldigt spännande och bra berättat och jag längtade hela tiden tills det nya avsnittet skulle släppas.

 • Säsong 2, Rinkebymordet

 • Ännu ett uppmärksammat mord där 3 bröder och 1 kusin döms för mordet i Rinkeby 2002. Men 2 av dom dömda är enligt vittnen inte på platsen. Och en av gärningsmännen har ensam tagit på sig mordet. Vad var det som faktiskt hände?
  Säsong 2 levde tyvärr aldrig upp till mina högt ställda förväntningar. Säsongen var helt klart intressant men blev en aning rörig och så fångad jag blev under säsong 1 blev jag inte här.

 • Säsong 3, Operation Playa

 • Det största kokainfallet i Svensk rättshistoria. Trots oerhörda resurser från polisens håll och enligt utsago ”nästintill perfekt bevisning” så blev dom misstänkta huvudmännen friade i hovrätten. Hur är det möjligt? En intressant historia om ett starkt kritiserat polisarbete.
  Säsong 3 tog oss tillbaka till en ruskigt hög nivå igen. Den kanske, kanske tillcohmed är bättre än säsong 1, och det säger en del. Spännande rätt igenom och ett rättshaveri man sällan skådat får vi lyssna på i den här säsongen av Spår

  Ovanligt påkostad podcast

  Det som är unikt med Spår är helt klart hur engagerad man blir som lyssnare.
  Många poddar är roliga eller intressanta men stannar där, podcasten Spår däremot får en ständigt att vänta på nästa avsnitt samt fundera på vad det kan ha varit som faktiskt hände.

  Bara att producenterna teståker till Piteå under säsong 1 för att testköra en bilsträcka som var relevant för utredningen säger väldigt mycket, ingenting lämnas åt slumpen och varje spår i utredningen som är tvivelaktigt ska testas så hårt det bara går.

  Vad tycker vi om Spår?

  Spår är i mina ögon den mest väljgorda Svenska podcasten som finns idag och förmodligen även den bästa. Det här är inte en podd där några går in i studion och improviserar utan det ligger ett otroligt jobb och förarbete bakom varje säsong vilket ger oss lyssnare en helt ny upplevelse.
  I fall där man känner att tex. P3 dokumentär skulle kunna gå ett steg längre eller sprida ut deras lysande dokumentärer på fler avsnitt, så går Spår hela vägen och tillbaka för att hitta svaren på en del riktigt innystade frågor.

  Vi rekommenderar starkt att när ni lyssnar på Spår även följa deras hemsida där material som hjälper oss lyssnare att följa med i fallen publiceras löpande och det gör det enklare att förstå sambanden i avsnitten.

  Vi ser med stor spänning framemot att se vilket fall som bli aktuellt att granska i säsong 4 av podden Spår.

  • Kort fakta om podcasten Spår:
  • Avsnittslängd: Ca 40-60 minuter
  • Hur ofta: Olika beroende per säsong, längre uppehåll däremellan
  • Antal avsnitt: 19
  • Hemsida: http://sparpodcast.com/

  Provlyssna på ett avsnitt av Spår här:

  Petter Norlèn

  Petter Norlèn

  Får tråkiga stunder att bli bra mycket bättre med hjälp av alla intressanta poddar. Framförallt sport, humor och nyheter fångar intresset.

  4 Kommentarer om “Spår

  • 10 maj, 2016 at 17:12
   Permalink

   Sveriges bästa podcast, säsong 1 var överlägsen

  • 10 maj, 2016 at 19:36
   Permalink

   Spår är skitbra!

  • 13 september, 2016 at 15:58
   Permalink

   Bästa svenska podden, nästan bättre än serial.

  • 7 september, 2017 at 09:11
   Permalink

   Håller med! 5/5 lätt. Säsong 4 tycker jag var helt klart bäst än så länge.

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *